Ga de interactie aan met opdrachtgevers en klanten
De meeste bedrijven hebben tegenwoordig wel een bedrijfswebsite. Maar wordt er ook wel effectief gebruik van gemaakt?
Een groot deel, zeker de meerderheid, van de klanten (en nog belangrijker: van potentiële klanten) verwachten dat ze online kunnen bekijken met wie ze in zee gaan voordat ze besluiten welk bedrijf ze kiezen. Dat geldt zowel voor producten als diensten, of je je site nou richt op consumenten of andere bedrijven. Het up-to-date houden van een bedrijfswebsite is cruciaal. Bezoekers verwachten dat je actief bent en ze beoordelen dat onder andere op basis van je website. Als je van plan bent iets te kopen – vooral online – dan kies je voor een website die actueel en up-to-date is en niet voor een verouderde website waar onderaan nog te lezen staat “laatste aangepast mei 2005”, toch?
De kracht van een WordPress-site schuilt echter in het gemak waarmee de site te onderhouden is. Je kunt hem altijd en overal updaten. Zodra je inlogt, kun je berichten en afbeeldingen toevoegen of aanpassen en de interactie aangaan met je bezoekers. Er is zelfs een gratis app voor je telefoon (of tablet), waarmee je makkelijk onderweg aan de slag kunt. WordPress is dus een logische keuze voor je bedrijfswebsite. Bij het runnen van een succesvolle bedrijfswebsite moet je, net als bij een bedrijf, kunnen delegeren. WordPress maakt ook dat erg eenvoudig. Je kunt zoveel gebruikers als je wilt instellen. Zo kan iemand anders bijvoorbeeld de taak van het updaten overnemen bij ziekte of vakantie. En op deze manier blijft de website up-to-date.
Gesprek met de klant
Een van de mooiste dingen die is voortgekomen uit de sociale revolutie van het web (zoals Facebook en Twitter), is dat het nu mogelijk is voor bedrijven om makkelijk en snel in contact te komen met klanten. Bloggen is een fantastische manier om gebruik te maken van sociale media om jezelf neer te zetten als expert – de persoon om-naar-toe-te-gaan wanneer iemand een probleem heeft dat jij kunt oplossen. En het is waarschijnlijk de beste manier om in contact te komen en in gesprek te blijven met je (potentiële) klanten.
Een blog op je bedrijfswebsite is een effectieve manier om je bedrijf op de kaart te zetten. Of je nou leads wilt genereren of wilt werken aan je positie als expert binnen je vakgebied.
Maar… om effectief te bloggen is het belangrijk te weten hoe je dit het beste doet.
• Waar blog je over?
• Hoe blog je slimmer en met meer resultaat?
• Hoe je zorgt voor een continu stroom van afwisselende artikelen?
• Hoe slim ga je om met de planning van je blog, met behulp van een contentkalender?
• Hoe je zorgt dat je blog ook daadwerkelijk effectief is?
• Welke 12 gouden tips je helpen om je zakelijke blog succesvol te maken?
12 Gouden tips
Een zakelijke blog is eenmaal anders dan een persoonlijke blog. Onderaan zijn 10 tips voor succesvol zakelijk bloggen die je kunt toepassen om je zakelijke blog als marketingtool te kunnen gebruiken.
1. Schrijf voor je doelgroep
Wie is je publiek? Als ondernemer wordt je geacht je doelgroep te kennen. Als je die kent dan weet je ook wie je blog-doelgroep is. Hoe krijg je hun aandacht? Wat kun je schrijven wat hen gaat helpen het probleem op te lossen waardoor ze slecht slapen?Wat en hoe je schrijft moet natuurlijk aansluiten bij je eigen doelgroep. Als je schrijft voor iemand anders dan je eigen doelgroep, dan zit je helaas op de verkeerde weg.
2. Maak van je artikel geen reclame
Schrijf dus niet over je producten/diensten en hoe geweldig ze zijn. Maak van je blog-artikel dus geen irritante reclame. Doe je het toch, dan verlies je je lezers heel erg snel. Focus op het schrijven van bijvoorbeeld praktische oplossingen voor problemen die je lezers hebben of andere tips over hoe ze iets beter en sneller kunnen doen. De kans is groot dat je weet hoe je je klanten kunt helpen een probleem op te lossen, anders zou je niet in business zijn. Je artikel dient in een behoefte te voorzien, anders is het niet relevant.
3. Schrijf een interessante headline
Je headline moet de aandacht van je lezers kunnen prikkelen zodat ze het hele artikel van je blog ook willen gaan lezen. Leg uit wat ze daar in ruil voor krijgen van het lezen van je blog-artikel.
4. Schrijf iets opmerkelijks en nuttigs
Zorg dat je lezers iets zullen gaan opmerken, erover praten en zelfs meediscussiëren. Als je artikel saai en nutteloos is, valt het verder natuurlijk ook niks om op te merken, laat staan om erover te praten. In dit geval moet je een ander onderwerp kiezen en eventueel je schrijfstijl veranderen.
5. Controleer spelling- en grammaticale fouten
Een perfecte blog-artikel bestaat niet! Maar je kunt je artikel wel eerst grondig controleren op eventuele spelling- en grammaticale fouten voordat je het publiceert.
6. Formatteer het artikel en schrijf leesbaar
Het is een hele uitdaging om een groot stuk artikel zonder komma’s en punten goed te kunnen lezen. Sterker nog, een eerste blik op een groot stuk artikel is genoeg voor lezers om je blog te verlaten. Breek zinnen duidelijk af. Gebruik komma’s, punten, kopteksten, opsommingstekens of afbeeldingen om je artikel te verduidelijken.
Je maakt de meeste indruk op mensen als je boodschap duidelijk overkomt. Je schrijven dient daarom eenvoudig te zijn, zodat je lezers je kunnen volgen en snappen waar je het over hebt. Schrijf gewone taal en vermijd jargon.
7. Plaats relevante links
Blog-artikel kan een grote uitlaatklep zijn voor het linken naar andere artikelen. Bouw en onderhoud de blogger-relaties (met andere bloggers) door te linken bijvoorbeeld naar relevante blog-artikelen of e-books op je eigen blog.
8. Vermeld je bronnen
Mocht je citaten van andere bloggers in je blog-artikel gebruiken, vermeld dan ook zijn/haar naam en eventueel een link naar zijn/haar website/blog. Hetzelfde geldt voor foto en videobronnen.
9. Commentaarsectie en social media-knoppen
Je wilt natuurlijk dat je lezers enthousiast worden over bepaalde onderwerpen en ze hun eigen mening kunnen delen. Zet dan een commentaarsectie op je blog aan zodat ze hun mening kunnen achterlaten. Vergeet niet om social media-knoppen voor sites zoals Facebook, Twitter, Google+, StumbleUpon en LinkedIn aan te zetten zodat ze je artikel met hun vrienden kunnen delen.
Moedig je lezers aan om in gesprek te gaan met jou en met de anderen. Je doel is niet om je lezers iets te laten kopen. De conversatie, de betrokkenheid en de feedback zijn belangrijker. Betrokkenheid versterkt de relatie.
10. Plaats een Call To Action-knop
Zoals eerder gezegd, gebruik je zakelijke blog als marketingtool om rechtstreeks met (potentiële) klanten te communiceren. Zorg ervoor dat elk blog-artikel een relevante Call To Action-knop bevat zodat de lezers weten hoe ze je kunnen contacteren voor eventuele vragen of potentiële opdrachten.
11. Schrijf regelmatig
Bloggen is vast niet je voltijdbaan, terwijl het consistent uitgeven van je blogs discipline en tijd vraagt. Discipline kun je leren, maar tijd moet je vrijmaken. Een manier om dat te doen is om altijd een blog vooruit te werken. Als je wekelijks een blog plaatst, zorg dat het blog van volgende week af is voordat je het blog van deze week plaatst.
12. Vraag je lezers wat ze willen
Het gebeurt vaak dat je blijft hangen in het soort informatie waarvan jij denkt dat het waardevol is. Echter, nadat je een paar maanden blogs hebt geplaatst is het belangrijk om je lezers te vragen wat ze willen. Aannames zitten er vaak naast, dus houdt een korte enquete over je zakelijke blog om belangrijke feedback van je lezers te krijgen.
Dit zijn mijn 12 gouden tips voor succesvol zakelijk bloggen. Ik weet zeker dat er nog veel meer goeie tips zijn om de interactie aan te gaan met opdrachtgevers en klanten, dus nu is de beurt aan jou.
Wat zijn jouw beste tips over zakelijk bloggen?
Plaats een reactie hieronder om jouw tips met mij en de andere lezers te delen. En neem dan de tijd om de tips van anderen te lezen, om nieuwe ideeën op te doen.